Alice Babs eget överklagande av tillsättandet av en förvaltare!


 Läs hela bakgrunden till denna tragiska historia HÄR, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR
 
 
 
 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingvor Andersson

Detta är så oerhört tragiskt att jag tappar andan. Att min mammas största idol Alice Babs Sjöblom skall behandlas så här av sina egna barn??? Helt oförstående och kallhamrat.Det är tur att min mamma inte fick veta detta. Varför behandla sin mamma på detta sätt???
Nu måste väl Tingsrätten ge Alice livsglädjen tillbaka och hjälpa henne och att en "god" man gör vad som Alice önskar. Livet är till för att levas, nu och här!!!

2013-06-15 @ 13:47:03
URL: http://www.doftfri.se
Postat av: Lena

En sak är säker. Jag kommer inte att vara kvar i Sverige på ålderns höst. Det som Alice råkat ut för är mer än övergrepp!. Det är helt oacceptabelt ur alla vinklar. Djur blir bättre behandlade. Frågan är om detta vanvett går att stoppa?

2013-06-16 @ 08:31:02
Postat av: Anna

Nu är jag inte insatt i historien, Alices hälsa eller hur beslut har fattats men man blir inte "satt" på ett hem hur som helst. Det är biståndsbedömt och kräver en gedigen utredning och inte sällan någon typ av informationsutbyte med läkare.
Man kan aldrig tvinga den enskilde att flytta - hur mycket än anhöriga "tycker" och trycker på. Det är den enskildes godkännande - skriftligt eller muntligt som avgör. Så fungerar SoL.
Anses man exempelvis på grund av sjukdom inte kunna föra sin egen talan, kan anhöriga dock göra en presumtiv ansökan om boende.
Kan man tillgodose Alices omvårdnadsbehov i ordinärt boende m hjälp av hemtjänstinsatser och hemsjukvård - finns det inget som hindrar att Alice säger upp bostaden på äldreboendet och skaffar en egen bostad. OM Alice har ekonomi för det, vill säga.

I övrigt vill jag bara säga att om anhöriga behandlar Alice som det beskrivs - är det ett regelrätt övergrepp. Alice, liksom alla andra, bör behandlas med värdighet och respekt. Jag hoppas att hon får den

2013-06-16 @ 11:06:46
Postat av: Anna

Nu är jag inte insatt i historien, Alices hälsa eller hur beslut har fattats men man blir inte "satt" på ett hem hur som helst. Det är biståndsbedömt och kräver en gedigen utredning och inte sällan någon typ av informationsutbyte med läkare.
Man kan aldrig tvinga den enskilde att flytta - hur mycket än anhöriga "tycker" och trycker på. Det är den enskildes godkännande - skriftligt eller muntligt som avgör. Så fungerar SoL.
Anses man exempelvis på grund av sjukdom inte kunna föra sin egen talan, kan anhöriga dock göra en presumtiv ansökan om boende.
Kan man tillgodose Alices omvårdnadsbehov i ordinärt boende m hjälp av hemtjänstinsatser och hemsjukvård - finns det inget som hindrar att Alice säger upp bostaden på äldreboendet och skaffar en egen bostad. OM Alice har ekonomi för det, vill säga.

I övrigt vill jag bara säga att om anhöriga behandlar Alice som det beskrivs - är det ett regelrätt övergrepp. Alice, liksom alla andra människor, bör behandlas med värdighet och respekt. Jag hoppas att hon får den hjälp och det stöd hon behöver.

2013-06-16 @ 11:07:35
Postat av: Margareta Nordlander

Vad har hänt i ärendet? Hur har detta kunna ske? Finns det inte någon som kan hjälpa till så att det blir en ändring?! Har hört om hur dåligt ryckte Sjötäppan har inom sjukvården. Kan alla vi som sitter hemma och gråter över Alice Babs situation göra något? Hon är värd att leva människovärdigt!

2013-06-16 @ 21:12:58
Postat av: Stina

Det var det värsta jag har läst på länge! Jag blir fruktansvärt upprörd hur barn och en hemsk förvaltare härjar med en gammal människa. Jag har läst om detta men att det skulle vara så här allvarligt visste jag inte. Barn kan vara hemska och giriga och att beröva en mammas sista tid i livet och beröva henne hennes minne är kallt och mycket grymt. Det är ett grovt övergrepp på en människas integritet. Det är en själslig våldtäkt!!

Jag hoppas med hela mitt hjärta att du kan få ro och få tillbaka åtminstone dina vänner och få tillgång till musik.

Jag satt igår och tittade på Swe-Danes på TV och det var så vansinnigt bra. Milda makter vilken röst Alice! Min mamma älskade Swe-Danes. Hon hade en liten flört med Svend när hon har mycket ung. Han kallade henne för myran. Det var någon gång i mitten på 40-talet.

2013-06-17 @ 22:44:55
Postat av: Ruth i Virginia

Vad i hela fridens dar pågår här?
Inte låta Alice Babs lyssna på musik! Musik var ju hennes liv. Vill barnen att hon ska bli vansinnig? Det är nästan som den gamla Ingrid Bergman filmen "Gaslight". Att döma av vad jag läst, låter det inte alls som om hon är "ute och cyklar". Att isolera en äldre människa, är ju som att sätta dom i "solitary confinement". Fy skam!

2013-06-18 @ 03:44:00
Postat av: Alexis

Förvaltaren som (sannolikt på Tittis order) inte låter Alice med en respekterad vän åka till en konsert i kyrkan bör entledigas från sitt uppdrag asap. Förvaltarens uppdrag är också, enligt överförmyndardirektiv, att främja huvudmannens (Alices) sociala liv - inte att som här beskära det till total isolering. Horribelt!
Var väl den vännen som Titti försökte ålägga ett kontaktförbud... Nog sagt!

2013-06-18 @ 14:12:38
Postat av: Jane

Jag har hjälpt flera äldre människor i Västerås och i Stockholm som fråntagits (sin vilja). Bla min underbara farmor.
Om jag kan göra något så hjälper jag gärna till.
Kosta vad det kosta vill.
Jag har luskat lite och förstår att det här är sant.
Det är så fruktansvärt och hemskt så jag finner inte dom rätta orden.
Om du läser det här fina underbara Alice så vill jag ge dig styrka och kraft att stå på dig.

Dom sista åren i livet borde vara dom bästa vem det än gäller.
Och det är våran plikt som är lite yngre att se till att det blir så. / Jane

2013-06-21 @ 11:38:40
URL: http://janesunderbara.blogg.se
Postat av: Juristen

Jag jobbar med överförmyndarfrågor och blir upprörd och förvånad när jag läser om detta ärende. Förvaltaren verkar inte ha en susning om vad hennes uppdrag innefattar. Till exempel har anhöriga ingen bestämmanderätt när det gäller vad som ska ske med sina närmaste. De kan endast uttrycka synpunkter/önskemål.

Förvaltaren står under tillsyn av överförmyndarenheten, Nacka kommun. Vem som helst kan och bör höra av sig dit och ställa frågor om vad en förvaltare får respektive inte får göra. Jag ska börja nysta i detta ärende, som så här långt synes ha präglats av okunskap och respektlöshet.

2013-06-24 @ 20:52:32
Postat av: STIG LARSSON

Man blir mållös av att läsa detta. Det måste väl finnas en rättvisa i världen som kan hjälpa Alice. Så här allvarligt trodde jag inte att det var. Alla goda tankar till Alice.

Allt gott från
Stig

2013-06-27 @ 13:43:25
Postat av: Linn

Blir mållös och mår illa, hur kan man bete sig så mot sin egen mamma, jag finner inga ord!! jag är alldeles för upprörd för att skriva men FYFAN allså..

2013-07-10 @ 14:47:14
Postat av: Sanna

@Jursiten - Gör hemskt gärna detta! Om du kan, sprid gärna vidare till vem vi kan skicka mail/brev etc kring detta och kräva åtgärder. Detta låter helt vansinnigt. Fy fan för att känna sig så utlämnad och maktlös som Alice fått göra.

2013-07-10 @ 23:50:20
Postat av: Sanna

(@juristen skulle det stå.. )

2013-07-10 @ 23:50:55
Postat av: Anna Engh

Åh :'( Det här är så sorgligt och så fruktansvärt på så många sätt...

Så tragiskt att det blivit en sån konflikt mellan mor och barn på ålderns höst, så hemskt för fina Alice att få vara inlåst som en liten sångfågel i bur när hon vill lyssna på musik och sjunga. Och nu när hon gjort alla måsten i livet så borde hon bara få njuta av allt som livet har att ge.

Vi har lyssnat mycket på Alice hemma då min mamma var så otroligt imponerad och tyckte att hon var så oerhört begåvad och även hade en klar och ren stämma då hon hade blivit lite äldre, då många knappt får fram ett ljud längre, det var min mamma extra impad av.

Att det blivit så här är så obeskrivligt sorgligt...

Finns det nåt en vanlig mänska som jag kan göra för henne? Finns det nån protestlista jag kan skriva under? Finns det möjlighet att rent praktiskt hjälpa till?
Kan vi skramla till en tv och försöka få tag i några filmer som hon saknar?
Bidra med nåt annat hon behöver?

Jag vill så gärna hjälpa till och önskar så att den här vackra sångfågeln kan få flyga fritt och lämna sin bur...

Anna

2013-07-11 @ 09:04:23
Postat av: Fyfan!

Hur kan man göra så här mot en äldre människa, eller mot någon människa överhuvudtaget. De ska inte gå till så här och alla gör ett fel. Med tanke på att hon är kapabel till att återberätta och förklara hennes situation så verkar hon i mina ögon vara tillräckligt kapabel till att bestämma vart hon vill bo. Sen om det bästa för henne just nu är att bo på ett äldreboende så ska hon få vara med och bestämma vart. Om hon behöver hjälp med sina pengar, räkningar och alla utgifter. Ge henne de på ett snällt sätt, låt hon unna sig saker hennes sista tid. Är de så här de ska vara, ska man vara rädd för Att bli gammal för att allmänheten sitter på en del riktiga idioter som inte vet hur man behandlar en äldre människa. Livet är till för att leva! Hon bör få den rehabiliteringen hon vill och behöver, få ha så mycket kontakt med sina vänner hon så önskar och framför allt få ha kvar sina minnen, tv, musik och vilja! När man läser de här skäms man verkligen över hur girig vissa barn kan vara, ens mamma är man rädd om och behandlar henne men kärlek och respekt! Många kramar

2013-07-11 @ 11:13:30
Postat av: KP

Det är helt sjukt .. :/

2013-07-12 @ 13:56:05
URL: http://perssonduvet.blogg.se/
Postat av: JUNITJEJ

Vad hemskt att bli behandlad så här!

2013-07-14 @ 16:25:24
URL: http://www.junitjejen.se
Postat av: Anna Engh

Mats! Jag har nu mailat alla de som du skrev om och hoppas att få svar så fort som möjligt. De flesta verkar ha semester dock :(

Synd bara att Alice inte kan få semester från sitt så kallade liv...

2013-07-18 @ 14:43:07
Postat av: Upprättelse!

Nu när IVO förtjänstfullt skarpt kritiserat äldreboendet för att det - dansande efter Tittis och förvaltare Arenbjörks pipor - grovt och olagligt har beskurit Alices självbestämmanderätt vad gäller telefonkontakter, besök och annat gäller det framförallt att inte tappa taget här! Nu skall det krävas verifierbara RESULTAT i frågan och inte något svävande, intetsägande och uppehållande rundsnack från någon presstalesman.
Vad är problemet??!

2013-08-05 @ 16:10:53
Postat av: Mats Werner

Var så säker "Upprättelse" att ingen kommer att ligga på latsidan för att tillse att IVOs beslut också blir verkställt. IVOs beslut gäller förvisso omgående men kommunen har till den 20 augusti på sig att redovisa vilka åtgärder man vidtagit (OBS!) för att säkerställa att IVOs beslut efterlevs.
Men kommunen har valt att sticka huvudet i sanden och hävdar att det gäller ett status quo till den 20 augusti, under vilken tid jag gissar att det pågår en febril verksamhet på olika håll för att vissas intressen inte ska åsidosättas.
Fortsättning följer!

2013-08-05 @ 16:22:10
URL: http://matswerner.blogg.se
Postat av: Upprättelse!

Tack för besked, Mats Werner. Något status quo intill 20 augusti kan boendet förstås inte åperopa gälla åtgärder som skall ha varit vidtagna och dokumenterade (och helst styrkta av huvudpersonen och telefon/besökskontaktande riktiga vänner i fritt meningsutbyte) till SENAST detta datum, dvs innan dess!
Funderar på att skicka en almanacka till den där presstalesmannen...
Hoppas man sedan i slutänden slipper ynklig emfatisk damage-control där Boendet skyller allt på Titti och Förvaltaren vilka i sin tur skyller på dem och varandra - och i slutänden alla på Alice.

2013-08-05 @ 17:21:17
Postat av: Mats Werner

Till dem som frågar vad man kan göra, så brukar jag svara:
Skriv till peter.wolodarski@dn.se, lena.k.samuelsson@svd.se och begär att de i grunden granskar vad som med myndigheters hjälp kan drabba en enskild människa som i vårt fall, Alice Babs Sjöblom.
Man kan också skriva till Överförmyndaren i Nacka Kommun: ann-charlotte.oetterli@nacka.se och begära att ny förvaltare tillsätts som bättre tar sin huvudmans intressen till vara än den nuvarande som enbart går Titti Sjöbloms ärenden.
Skriv också till ordföranden i Nacka Kommuns Socialnämnd, Kommunalrådet Eva Öbom Ekdahl ( eva.obom.ekdahl@nacka.se ) och till föreståndaren för Sjötäppans Seniorboende Åsa Pierson Bergström ( asa.piersonbergstrom@nacka.se ) och begära att kommunen och äldreboendet bättre tar tillvara sin kommuninvånare Alice Babs Sjöbloms intressen och ser mer till hennes behov och hälsa än vad hennes fjärran boende barn vill och tycker.

2013-08-14 @ 22:57:20
URL: http://matswerner.blogg.se
Postat av: Petra

Det finns ju alltid två sidor av saken...Kanske inte bara barnen som är giriga utan även några utav hennes vänner....Vad vet jag?

Svar: Vet ej vad du syftar på. Hur skulle vännerna kunna vara giriga? Om det hade varit så att någon av vännerna – eller alla – varit ute efter Alice Babs pengar som dottern Titti gärna vill påstå – hade väl dessa vänner slutat kämpa för Alice Babs rättigheter den dag hon fick en förvaltare, för från den dagen kan hon ju inte förfoga över sina tillgångar och t.ex. ge bort saker till vännerna, om det är det du vill antyda.
Det enda som är bra med beslutet om förvaltare är att inte heller Alice barn längre kan förfoga över Alices tillgångar som de önskar. Men det hade de väl redan gjort när de sålde hennes hem och skingrade hennes tillhörigheter utan att berätta för sin mor förrän tre månader senare! Och detta var innan förvaltaren var tillsatt och innan ett av barnen böjde sig över sin mor på hennes sjuksäng och sa: "Du ska veta Mor att Du ingenting äger. Du ligger bara här och förvaltar vårt arv!"
Alice var då fortfarande "myndig" men orörlig. Så vad förvaltaren har kvar att förfoga över vet ju ingen.
Alice Babs Sjöblom

2013-11-21 @ 09:48:28
Postat av: Frasse

Inte för att jag vet mer än jag sett och hört om fallet och inte för att jag vill föringa statliga myndighetrs jobb och inte för att jag misstror någon...men det kan bara hoppas på att en sådan förvaltare får smaka av sin egna medicin på sin egen ålders höst!!!

2013-12-05 @ 21:06:39
Postat av: Bernt-Åke

Efter att sett programmet ikväll om Alice Sjöblom blir man illa berörd över hur det kan gå till och samtidigt infinner sig några frågor.
Var är hennes barn. Hur kan dessa medverka till en situation där hon förvägras att träffa sina vänner.
Vad är man rädd för?
Vill man gömma undan henne för att bevara den bild av Alice som de flesta av oss har eller finns mer dunkla motiv.
Vi som är lite äldre minns hur man gömde undan de som var handikappade. Kunde inte drömma om att om man bedöms som dement skall kunna råka ut för samma sak idag.
Det var beklämmande att se förvaltarens arrogans och maktmissbruk. Vad jag förstod hade hon valts för att hon kände de som utsåg förvaltare och inte för att hon hade någon speciell kompetens eller utbildning för uppdraget.
Hoppas programmet om Alice väcker våra politiker så att samma sak kan undvikas för andra i framtiden.

2013-12-05 @ 21:48:52
Postat av: Nettan

Sitter nu och läser om Alice Babs som jag hört talas om genom min mormor.Tårar rinner på min kind när jag läser allt. Undrar om Titti fixat för sig själv att få denna behandling när hon blir gammal.Hon ska fira jul med familj och vänner.Hur har barnen planerat Alice jul? En människa som glatt folket med sina visor och kämpat för sin framgång så är det tragiskt att hon ska få uppleva sin ålderdom,förresten känd eller inte känd ingen ska behandlas så. Demens eller inte så ska man behandlas männskligt. Alla behöver vänner om man nu inte har barn som tycker om en.Hoppas nu att det kommer lösa sig för Alice att någon vågar hjälpa så hon får leva mänskligt bland vänner som hon vill träffa. och kanske kunna bjuda på en kopp kaffe.

2013-12-06 @ 10:13:47
Postat av: karin wikström

Kära Alice!
Jag vet att förvaltare inte går att lita på och att de gör fel mot äldre. Det måste bli en ändring.
Önskar dig, Alice, allt gott och lycka till!
Kram/Karin

2013-12-08 @ 21:36:48
Postat av: kicki

Men detta kan inte vara sant . <hur kan man behandla sin mor så illa.
Dessutom utse en s.k good man som är släkt med en annan rugguggla. fy farao vad hemskt!
Dessutom är ju Alice Babs en av våra folkkäraste
artister från 1900 talet.
Blir mörkrädd !

2013-12-08 @ 21:46:43
Postat av: Britt-Marie McDowell

Finns det ingen av er som vet vad en demenssjukdom är och hur den kan yttra sig??

2013-12-09 @ 21:40:44
Postat av: Eva Andersson

Samma sak händer i Eskilstuna med en brorson som har varit GUIF spelare och som har hjälp av andra tidigare GUIF spelare tillsammans driver att farbrodern får en förvaltare, naturligtvis också GUIF medlem. Rättsröta och vänskapskorruption.

2013-12-24 @ 21:50:18
Postat av: Kerstin Ståhl

Tydligen vet ingen av dessa vad och hur en Demet ska bemötas och behandlas! Allt detta som vår fina underbara sångerska Alice fått utstå med,har verkligen förkortat hennes liv.
Ohc att inte få ha det käraste med sig och lyssna på de underbara sånger hon sjungit i sitt liv och fått titta på filmerna, som är så viktiga för Alice och inte minst få ta emot besök av sina vänner.Nej det är så tragiskt att hela jag gråter i hela mig.
Har jobbat med dementa och det är så fantastiskt,men kan även vara svårt,man måste faktiskt vara vidsynt och kunna se vad som är bäst för dem.
Sång och musik är bevisat att det är bra och det har jag sett så många gånger med egna ögon. Musik o sång är medicin och förlänger liv.
Vila i frid min underbara idol Alice Babs.
PS. Tur att jag har dina skivor som alltid finns kvar.Fruktansvärt att hon skulle behöva denna omänskliga behandling.DS.

2014-02-15 @ 09:28:10
Postat av: Bambi Elinsdotter

Jag kommer aldrig någonsin att förstå hur myndigheter och hennes barn kunde behandla henne så.
INGEN i kommun, eller anhöriga, har lyssnat på Alice egna synpunkter och tagit hänsyn till dem.
Bo Wallin skrev en massa fina, helt underbara ord i sin runa över Alice efter begravningen, men det skär i hjärtat av falskheten, för i stark kontrast till dessa vackra ord, är de dokument som finns här ovan, med Alice förtvivlade rop på hjälp.
Detta är ett otroligt övergrepp mot mänskliga rättigheter och det drabbade en underbar människa som verkligen brydde sig om sina medmänniskor!
Vi är tusentals och åter tusentals som aldrig kommer att glömma hur Alice behandlades, och dessa fakta kommer att finnas i historieskrivningen en gång. Det kommer henes anhöriga inte undan!

2014-03-10 @ 17:05:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0